a

De val van de Berlijnse Muur luidt niet alleen het einde van de Koude Oorlog in, maar ook het einde van de dienstplicht. Tot dan zijn dienstplichtige militairen de hoeksteen van het leger. Binnen een paar jaar is het voorbij: de Sovjet-Unie stort in, de dienstplicht verdwijnt, internet en de kennissamenleving beginnen aan een massale opmars. De 21e eeuw gaat van start.

Dit album is meer dan een strip want het geeft een indruk van het dagelijkse leven van dienstplichtigen op de kazerne. Met de Koude Oorlog als achtergrond heeft compagniescommandant kapitein Tator te maken met mondige manschappen op bivak, tijdens marsen, op oefening in Duitsland, tijdens het bewaken van kernwapens en op rapport voor zijn bureau. Allemaal verleden tijd, want krijgsmacht en samenleving zijn na de jaren tachtig ingrijpend veranderd.

Wat geen verleden tijd is, zijn veel van de actuele zaken van toen die nog steeds spelen. De moeizame internationale strijd voor vrede, de dreiging van kernwapens, het gebruik van gifgas, vreemdelingenangst. Door middel van dossiers en terugblikken trekt dit album de lijn door naar het heden. Wat is er in al die jaren veranderd? Door de combinatie van strip en dossier is Kapitein Dick Tator een treffend tijdsbeeld met actuele gespreksstof voor de wereld van nu.

Terug naar overzicht Andere Albums


prev

Bekijk een PREVIEW van dossiers en strips in dit album (22 blz).

o

De bestelling van dit album loopt via Bol.com.

 

hum

 

 

 


a

Kapitein Dick Tator
(oktober 2017)

Begin jaren tachtig: kapitein Tator leidt zijn compagnie in de kazerne in Nederland, en over de Lüneburger Heide in Noord-Duitsland, vlakbij het IJzeren Gordijn. Daar levert Nederland haar bijdrage aan het opvangen van de langverwachte aanvalsstoot uit het Oosten. Deze situatie bestaat al jaren, en lijkt nog jaren zo te blijven. Maar eind jaren tachtig komt er toch een einde aan.

De jaren tachtig:
de laatste jaren van de Koude Oorlog
de laatste jaren van de militaire dienstplicht
de laatste jaren zonder computer en internet

o

f